По-голямата част от сетивните ни впечатления за околната среда се получават чрез зрителната система. Виждането е сетивото, което използваме най-често. Но какво се случва, ако зрението е увредено и не може да се използва?
В този случай се развиват и използват други възприятия, например обонянието.
Уханията са трудни за описване, езикът ни тук е доста ограничен. В същото време влиянието на обонянието върху чувствата ни е огромно – между обонятелните и емоционалните центрове в мозъка ни има многобройни нервни връзки.

С групата от хора със зрителни увреждания от Шумен потърсихме достъп до билките именно чрез олфакторните възприятия. Кориандърът раздели нацията на две групи – харесващи и нехаресващи ароматната билка-подправка, а ментата събуди редица спомени във всички участващи и всеки имаше специално отношение към нея.

С моите методи за сетивно възприятие на околната среда аз предоставям възможност на участващите чрез директно изживяване да учат и опознават билките.
По този начин всеки човек, независимо от oграниченията си, има възможност да се наслаждава на природата и да опознава заобикалящата го среда.

Олфакторните игри са също подходящи за деца, хора с деменция и възрастни хора, които чрез ароматите се пренасят отново в щастливи моменти от миналото. Миризмите са тясно свързани с места или ситуации и когато се появят отново по-късно, спонтанно събуждат спомени.

Разгледайте тук как протече този ден.