ЕСЕН В С. СВЕЖЕН

1 – 3 септември 2023

Есента е сезонът, в който събираме плодовете на нашия труд. Събираме реколтата, подготвяме се за зимата и лека-полека обръщаме погледа навътре, към себе си, към преработване и ревизиране на летните преживявания.

Както ние, така и растителният свят започва подготовка за следващия сезон, есента. Именно тогава живителните сили на растенията постепенно започват да се оттеглят от повърхността към земята и да се подготвят за зимата. В този период те влагат всички сили в образуването и подсилването на корена, който ще продължи рода и ще създаде новото поколение на пролет. Точно по това време корените на растенията са най-потентни и могат да бъдат събирани за различни лечебни цели.

Затова посвещаваме това събитие на КОРЕНИТЕ!

В двудневната работилница в село Свежен ще отделим специално внимание на лечебните свойства на растенията: хрян, репей, цикория, коприва и глухарче. След като изясним ботаниката и лечебните свойства ще разгледаме многостранните им приложения в различни билкови препарати, имащи отношнение към кръвта, кръвното налягане, метаболизма и като цяло отделителните органи.

Ще тематизираме и начина на вадене, сушене и съхранение на корените.

Заповядайте на 1 септемви в Чокшевата къща, за да разберете:

 • Кои са лечебните корени и как се вадят
 • Каква е разликата между пролетните и есенните корени
 • Кои са естествените антибиотици
 • Как да премахнете „шлаките“ и да пречистите кръвта
 • Как да намалите кръвното налягане
 • Как да стимулирате дейността на черния дроб
 • Как да си направите лесни помощни средства за запазване на здравето или подобряване на здравното състояние

И тъй като приемът на препарати сам по себе си е недостатъчен, а е част от комплексната грижа за здравето, Ви предлагаме една горска баня, която ни  свързването с гората и нейните богатства през сетивата ни.

По време на тази разходка ще изживеете:

 • Близост с дървета през допир с тях
 • Ще обърнем внимание на детайлите, за които често не достига времето, тъй като обикновено фокусът е върху крайната цел, а не върху изживяването
 • Ще творим преходно изкуство, което следващия ден ще се слее отново с гората и нейните обитатели
 • Ще имате възможност и да проявите вдъхновението си от природата с различни изразни средства

В семинара ще ви води:

Лора Николова – природен и билков педагог. Тя провежда живи събития с възрастни и деца в Природата и организира билкови семинари и работилници, както на живо, така и онлайн. Тя възприема растенията като одухотворени същества, които според своята същност имат различно влияние върху нас хората. Нейният подход е да вдъхновява и учи хората как да подпомагат здравето си, отколкото да се борят с болестите, така че да подобрят начина си на живот, за да не се разболяват в бъдеще. Тя е възпитаник на немската школа по натуропатия/ фитотерапия и е сертифициран природен педагог.

Стойност на обмена: 230 лв

Ако сте от селото и искате да се включите в работилницата без преспиване и консумация на предлаганата от нас храна, моля свържете с нас.

За контакт с нас:

088 332 1886 – Христина Тасева

choksheva.house@gmail.com