Независимо дали кашлицата е съпътстваща настинка или дори е станала хронична, дали е спазматична, може би астматична или дори кашлица на пушач – подбелът я прогонва.

  • Неговите слузести вещества предпазват областта на гърлото и облекчават сухата кашлица.
  • Танините и горчивите вещества предотвратяват възпалението.
  • Инулин, флавоноиди, етерично масло и минерали имат своя съпътстващ принос към общия състав на активните съставки.

Изсушени и ситно нарязани листа от подбел някога са били използвани като лечебен заместител на тютюна при астматици. Домашно свитите цигари биха могли да помогнат да спрете цигарите, а изпаренията на пушека почистват белите дробове.

За приготвяне на чай запарете една-две чаени лъжички цвят или листа от подбел с четвърт литър вряща вода, оставете да се настойва 10 минути, прецедете и при необходимост пийте по три чаши на ден, които, по изключение, можете да подсладите с мед. Използвайте остатъците от чая като тоник за лице при мазна кожа или изплакнете с него склонна към омазняване коса след измиване. Ако искате да облекчите подутите си очи, покрийте ги с пресни малки листа от подбел за лека дрямка. Подбелът помага и когато искате да „изкашляте нещо“ на другите. За да можете да намерите правилните думи за това, а не само да „джавкате“ и така да затрудните разбирането. Чаят от подбел също така укрепва самочувствието и ви помага да отстоявате себе си. Това внася необходимото спокойствие в ума, а с него идва нова свобода на действие.

Подбелът се нарича още марта или жълта марта, бяло копито или магарешка диря. В българската народна медицина се употребяват всичките му части, но за предпочитане са листата, които се използват против възпаление на стомаха и червата, при диария. При нередовна и болезнена менструация. Против болест на бъбреците и пикочния мехур. Но главно против кашлица, стар хроничен бронхит, хрема, ангина, начална туберкулоза и астма.Служи за пречистване на кръвта и затова се употребява и против ревманизъм, кожни обриви и скрофули.

Ако сте решили да се откажете от някое от изкушенията на нашето съвремие за няколко седмици по време на постите, то подбелът ще ви помогне. Пийте чаша чай от цветове или листа на подбел, когато мислите за шоколад, алкохол, цигари… Подбелът укрепва волята ви и ви помага да останете верни на намеренията си.

 

Източници на информация:

Ursula Stumpf, Kräuter. Gefährten am Wegesrand, Kosmos Verlag 2018

Б. Давидов и А. Явашев, Материали за бълграски ботанически речник, София – Придворна печатница 1939